Την Τετάρτη 6 Μαρτίου , Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, οι μαθητές του σχολείου μας αφιέρωσαν τον κατάλληλο χρόνο για ενδοσχολικές δράσεις που αφορούσαν το θέμα  του «εκφοβισμού και της βία στο σχολείο» (school bullying).

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Οι μορφές που μπορεί να πάρει η ενδοσχολική βία ποικίλουν:

  • Λεκτική: η συστηματική χρήση υβριστικών σχολίων, φράσεων, πειράγματα κατ’ επανάληψη, κοροϊδία, εκβιασμός για απόσπαση υλικών αγαθών κ.ά.
  • Σωματική: μέσα από την σκόπιμα σπρωξίματα, χτυπήματα, κλωτσιές κ.ά. που οδηγούν σε τραυματισμούς
  • Κοινωνική: η απομόνωση και ο αποκλεισμός ατόμου από ομάδες, δράσεις, η διάδοση ενοχλητικών φημών, σχόλια που αφορούν την καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό και κάθε είδους διαφορετικότητα που μπορεί να εκπροσωπεί κάποιος κ.ά.
  • Ηλεκτρονική: με υλικό που διαμοιράζεται στο διαδίκτυο υβριστικού ή ταπεινωτικού περιεχομένου, φωτογραφίες παραποιημένες ή μη, που εκτίθενται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αποστολή ανήθικων μηνυμάτων, ο αποκλεισμός χρηστών από εφαρμογές, η διάδοση φημών κ.ά.

Οι μαθητές μας συζήτησαν, εξέφρασαν και ανέλυσαν τον προβληματισμό τους και τις  ανησυχίες τους για τα θέματα σχολικού εκφοβισμού. Οι μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄και Στ΄ παρουσίασαν με τον πλέον παραστατικό τρόπο ένα θεατρικό δρώμενο με θέματα βίας και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των συμμαθητών τους.

Στο τέλος συμφωνήσαμε ότι η βία πρέπει να μείνει μακριά από τη ζωή όλων μας και η ζωή είναι ομορφότερη μόνο με αγάπη και αγκαλιές για όλους!!!